Entrevista a Consol Pérez, monitora de sardanes

juny 01, 2017

(Entrevista a la monitora sardanista, la Sra. Consol Pérez.

L’entrevistadora Rocío Domínguez i l’operador de càmera Jaume Arteriu, en

nom dels companys/es de 4t, volem informació de primera mà sobre el calçat

anomenat espardenya).

 

-Bon dia Consol i moltes gràcies per atendre les nostres  preguntes.

Comencem. Les espardenyes…

 

COM SÓN?

Les espardenyes actualment hi ha de dues maneres: unes que són les que portem les Colles sardanistes quan ballem de competició que són d’espart. Són unes espardenyes que costen molt de trobar. Aquí a Barcelona al carrer Avinyó hi ha una botiga que en venen. Però després hi ha unes altres espardenyes “les xineses”que aquestes les agafem per assajar perquè l’espardenya d’espart si es mulla es fa malbé de seguida i aleshores si anem a assajar a un lloc obert i ha plogut o el terra està mullat utilitzem les xineses que ens van igual de bé per ballar sardanes o per ballar dansa.

Si balléssim dansa en comptes de portar espardenyes de trenetes portaríem espardenyes de pell. Els grups que tenen la dansa catalana que se’ls hi anomena Esbarts quan van vestits, si van vestits de catalans, porten l’espardenya de pell blanca amb les vetes negres o bé unes espardenyes de pell negres. Si les noies van molt ben vestides o és algun ball del País Valencià les espardenyes de les noies són blanques i són de pell.

 

COM ES POSEN?

Les espardenyes que porten vetes, les d’espart, es posen amb la veta creuada i es va envoltant la cama i es va lligant. S’ha de lligar bé perquè jo a molts concursos de Colles sardanistes, de Sardana esportiva, faig de delegada i em passo una bona estona ajudant a nois i noies que se’ls hi desfà l’espardenya(se’ls hi desfà la veta)o sigui que lo que hem de vigilar és que quan fem el nus no apretem no ens fem mal però que quedi subjecte.

 

COM ES FABRIQUEN?

Per fer les espardenyes hi ha moltes maneres. El més normal es que s’agafi espart, llavors s’ajunta amb una mica de plàstic perquè no es faci malbé i aleshores se’ls hi posa la veta. Aquestes són les que avui en dia es fan servir.

 

ANTIGAMENT JA S’UTILITZAVEN LES ESPARDENYES PER BALLAR SARDANES?

Sempre, sempre s’han utilitzat les espardenyes i eren les de treneta. Eren les espardenyes de sola d’espart i llavors s’agafaven. Sempre s’han portat per ballar perquè és més còmode. Ara hi ha molta gent que balla amb vambes. Si anéssim a una ballada de sardanes veuríem que la gent balla amb vambes però normalment abans fa molts, molts anys la gent sempre portava espardenyes de treneta.

 

A QUIN LLOC I QUAN, ES FEIEN SERVIR MÉS?

La Sardana és una dansa que porta dos-cents anys tocant-se i la gent ballant. Vull dir que s’han fet servir a molts llocs.

Potser als anys 1980, 1990 i 2000 han sigut els anys que s’han fet servir més espardenyes.

 

ON VA SER EL PRIMER LLOC AL QUAL LES VAS FER SERVIR?

Jo tenia set anys i era a la Plaça Major de Vic. Allà vaig aprendre a ballar sardanes amb un senyor, com ara jo amb vosaltres. Un senyor gran que em va ensenyar a ballar i em va fer estimar-la fins avui.

 

ET SEMBLAVEN CÒMODES O INCÒMODES?

A mi em sembraven còmodes. Hi havia algun company o alguna companya que al cordar-se-les els hi apretava i no els hi agradava.

Però a mi sí a mi m’ha agradat sempre.

 

QUINA PERSONA ET LES VA REGALAR, DONAR O COMPRAR?

La meva àvia. Són records d’infant de la meva àvia.

 

A LA TEVA FAMÍLIA TOTS FEIEN SERVIR LES ESPARDENYES?

Pues sí, perquè les meves filles, les dues, han ballat sardanes en Colla esportiva, com un esport. I el meu fill encara segueix ballant i porta espardenyes.

 

QUANTES VEGADES T’HAS POSAT UNES ESPARDENYES?

Home pues compteu, si vaig començar amb set anys i tinc setanta-un quantes vegades m’he posat les espardenyes. Un muuunt

 

ALS TEUS FILLS/ES O NÉTS ELS HAS REGALAT O COMPRAT ESPARDENYES?

Oi sí. Sí perquè els tres han sigut sardanistes de competició i a més a més han ballat dansa catalana amb un dels Esbarts més importants de Catalunya, vull dir que he comprat i els hi he regalat: espardenyes, espardenyes d’Esbart, espardenyes de catalans amb les cintes negres…de tota mena.

 

QUANTS ANYS TENIES QUAN VAS PARTICIPAR AL PRIMER CONCURS DE SARDANES?

Pues mira, tenia deu anys i vaig ballar amb la Colla Riallera de Vic al concurs de Tossa de Mar.

 

SAPS SI HI HA MOLTES BOTIGUES QUE VENGUIN ESPARDENYES?

Abans n’hi havia moltes ara és un problema. Els nois i noies que tenen la sardana com un esport quan han de comprar espardenyes per participar als concursos hi ha una botiga a Barcelona al carrer Avinyó i després hi ha botigues als pobles. És més fàcil trobar-ho en un poble que a Barcelona.

 

-Moltes gràcies.

-De res a vosaltres.

 

Si voleu descarregar-vos l’entrevista cliqueu aquí…

Entrevista PJ. ESPARDENYES_2017

 

11a Mostra de Produccions Audiovisuals de Sant AndreuPresentem les conclusions del projecte de recerca SABATES durant la jornada OPenDAY2017